Lemurai.lt INN‘terviu: Nidas Kiuberis ir rokenrolas Coffee Inn - Lemurai.lt
Tuesday 19th September 2017,
Lemurai.lt

INN‘terviu: Nidas Kiuberis ir rokenrolas Coffee Inn

Lemurai.lt 2013-11-24 Pasaulis, Skanaus!, Verslas

Seniai norėjome parašyti apie Coffee Inn, nes viena iš mūsų puslapio atsiradimo priežasčių taip pat yra Coffee inn. Juk visi žino, kad Coffee Inn tai Vilnius, kaip Loftas, arba Užupis. Kitaip tariant, tai pagaminta Vilniuje. Praeitą savaitę užgimė rimta proga parašyti. Jaukiai įsitaisę naująjame Coffee Inn LAB, ragaudami egzotišką kavą. Kalbamės apie Vilnių ir Kauną su vienu iš Coffee Inn įkūrėjų, Nidu Kiuberiu.

NidasYra toks pokštas, kad visi „vilniečiai“ iš tiesų yra kauniečiai arba kaimiečiai, kaip iš Kauno atsiradai į Vilnių?

Ilgą laiką sukausi Kaune kaip renginių ir vakarėlių organizatorius, tada įsidarbinau reklamos agentūroje, prasidėjo mano darbai rinkodaroje. Lemtingais 2001 metais man paskambino Paulius Senuta iš reklamos agentūros „Not Perfect“ ir tarė: Jau laikas, laikas tau važiuoti į Vilnių. Aš jo klausiu: „O kodėl laikas?“ , o jis atsako: „Per ilgai užsisedėjai, laikas“. Paskui jau rimtai pasiūlė prisidėti kuriant reklamos agentūrą. Įkalbinėjo mane dvi savaites, štai koks aš kaunietis (juokiasi).

Koks įspūdis buvo atvažiavus?
Buvo visiška euforija, aš pakliuvau į patį kūrybos sukūrį, reklama išgyveno bumą. Buvo daug rokenrolo. Iš tikrųjų integravausi gana ilgai, reikėjo daug ką perprasti, nes užaugau ne čia. Dar metus nepaleidau „bambagyslės“ su Kaunu, važinėdavau ir organizuodavau renginius.

Ar atvažiavus į Vilnių tavo gyvenimas pasikeitė?
Kardinaliai pakeičiau savo požiūri į daug ką. Tik Vilniuje supratau, kad ribas nusibrėži pats, čia pradėjau plačiau viską matyti. Vilnius man yra galimybių miestas.

Kaip atsirado kava?
Labai ilgai buvau ištikimas reklamai. Pažintis su kava įvyko 2006 metais, kartu su bičiuliais ir dabartiniais mano partneriais Vyteniu ir Martynu, keliaujant po Ameriką. Ten įvyko kažkoks lūžis, pagalvojome, kad reikia kažką daryti, nes Amerikoje juk visi kažką daro.

Nors pirmiausia galvojome ne apie kavą, vėliau susidomėjome būtent ja, nes Lietuvoje dar nebuvo kavos išsinešimui. O tai mane paskatino domėtis kava. Džiugu, kad su Coffee Inn palikome antspaudą Vilniuje. Aš net girdėjau tokius išsireiškimus, kaip „coffeeinn‘ščikai“ ar „coffee inn‘o karta“, pirmi susitikimai, pirmi pasimatymai. Man labai patinka, kad prie kavos gimsta daug dalykų. Kartu su mumis užaugo ne viena karta.

Coffee Inn sukūrėte keturiese, bet atrodo, kad tu esi Coffee inn siela. Tikrai?
Būčiau labai netaktiškas, jei taip sakyčiau.  Mano kolegos dirba tiek pat, kiek ir aš, o gal net ir daugiau. Galbūt taip sutapo, kad aš mėgstu bendrauti ir mano profesinė sritis yra komunikacija. Kadangi kava irgi yra komunikacija, aš gal dažniau matausi.
IMG_4642_Fotor

Kiek kavos išgeri per dieną?
Paprastai stengiuosi išgerti du puodelius ir ne daugiau, bet prieš Coffee Inn LAB‘o atidarymą truputį dauginau.

Kaip atsirado Coffee Inn LAB?
LAB‘as prasidėjo nuo „šilkinės“ kavos, kažkur prieš du metus. Pradėjau labai domėtis tuo „artisaniniu“, hipsterišku judėjimu, nuskridau į Ameriką pasižiūrėti. Kalbėti, kad reikia tai daryti, pradėjau prieš metus. Prieš pusmetį PC Gedimino 9 šeimininkams pasakėme, kad norime čia būti, o jie paprašė pasiūlyti gerą įdėją. Mes ją turėjome.

LAB‘as yra espresso baras, kuriame mes gaminame klasikinę espresso kavą ir alternatyvų espresso. Alternatyvu būna tada, kai ateina, pavyzdžiui, Domas Ivonis iš „Taste map“ ir sako: „Aš turiu labai gerų pupelių iš Gvatemalos, specialiai paskrudinsiu jas, padarykime iš jų kitokią espresso“. Taip atėjęs čia ir visą laiką gerdamas mūsų įprastą kavą gali paprašyti ir kitokios kavos, ją mes vadiname kviestine žvaigžde. Kas savaitę pasiūlysime vis kitokią espresso.

Kita LAB‘o dalis tai juodos kavos baras, nusprendėme, kad atėjo laikas pristatyti kavą kitaip. Yra keletas natūralių kavos virimo būdų, pavyzdžiui, be aparato. Čia juos pristatinėsime. Kavą gaminame tik iš konkrečios rūšies pupelių, o ne mišinio, tam, kad atsiskleistų skirtingos kavos skoniai. Kitaip, nei visuose Coffee Inn, čia mes viską preciziškai sveriame, malame,  matuojame.

Iš pradžių galvojome pupeles čia ir skrudinti, bet nusprendėme, kad prekybos centras tam nelabai tinka. Taigi, palikome skrudintuvą ten, kur jis ir yra, senojoje Varėnoje, miškelyje, prie upelio.  Jau greitai visa kava bus tik mūsų pačių skrudinta.

Man tai yra naujo etapo pradžia. Negalime stovėti vietoje, turime judėti į prieki ir tobulėti. Geros kavos yra, kaip ir puikių skrudintojų ar manufaktūrų, bet man trūksta rokenrolo.

Štai tokie rokenrolai kavos laboratorijoje. Ateikite pabandyti naujų skonių ir paganyti akių į gamybos procesus, nes kaip sako Nidas, tai nėra kažkokie moksliukų išmislai, tai tik kava, tiesiog teisingai paruošta.

Coffee Inn LAB galite rasti adresu Gedimino pr. 9. Daugiau informacijos: Coffee Inn Lab

Interviu autoriai: MadeinVilnius.com

Parašykite savo nuomonę